University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver
University of Colorado at Denver

The Student Commons building is the first newly built structure on the Auraria Campus that is devoted the University of Colorado Students, their education, their needs and their success. The purpose of the new University of Colorado at Denver Academic One Building is to create a cornerstone of the newly planned University Urban district within Denver’s Auraria Campus. This project has already become a City and University landmark, establishing a strong identity for the University along Speer Boulevard and Larimer Street in downtown Denver. The project features indoor-outdoor open spaces that that reinforce the concept of an urban street thru the extension of the urban fabric of Denver into the Campus. The project provides students, faculty and alumni a 'one-stop shop' for academic support, financial support as well as lecture and public gathering space.

Civitas’ role was ensure the new facility would be well integrated into the existing Auraria Campus, and to establish a new 'Urban' pattern or district on campus that directly creates a dynamic relationship between the University of Colorado and Larimer Square, one of Denver’s most cherished destinations and valued streets. In collaboration with the project Architects, the University leadership, the Auraria Campus leadership, the Mayor’s office and the public, Civitas lead the urban design effort to maximize human benefit and the development of quality open space that will give shape to the Auraria edge of the City. Additionally, our role included designing and detailing a beautiful, interesting and durable public realm that was supported by a very limited construction budget.

Civitas played a pivotal role in the programmatic arrangement of the architecture on the site in order to respect view corridors from the downtown area, ensure the urban edges of the project would be vital and carry the urban vibe of Larimer Square into the campus atmosphere. Additionally, Civitas was instrumental in changing the perceptions of how this building would iterate in to the existing campus. There were still strong traditional ‘Kings College” values surrounding the project or in other words the desire to place the building in context of green lawns and gardens. To shift the understanding of how this project could be a catalyst for a more urban pattern that would ultimately resonate with this student body better than the traditional campus pattern required extensive dialogue and graphic demonstration. The result is building that embodies both the traditions of the Auraria campus and the best of what the City has to offer. The project features many interesting elements such as the Larimer front porch. This environment features multiple places for people to study, socialize and gather in an urban setting that takes full advantage of the Denver skyline to create its urban edge. The project also features a green court that offers sculpted landforms as informal furniture for students to hang out on and gather informally. District wide Storm water detention and water quality features lie below the surface of an events.